Assalamualaikum
Laksa Penang is done... <3
Lama tak menulis di laman ini. Hari ini saya nak share masakan laksa penang. Saya memang suka makan laksa. Tiap kali pergi pasar malam mesti cari laksa.
Okey gaiss menu adalah seperti berikut:
1) Ikan kembung
2) Bawang merah
3) Bawang putih
4) Bunga kantan
5) Daun kesum
6) Asam keping
7) Gula melaka
8) Belacan
9)Laksa
10) Timun
11) Kobis
12) Telur
13) Cili padi
14) Lengkuas
15) Kicap
16) Garam
Kita rebus ikan. Selesai rebus, isi ikan diambil untuk kisarkan.
Inilah bahan2 yang digunakan. Kita kisar bawang merah, bawang putih dan cili padi.
Selepas itu panaskan periuk. Masukkan bahan bawang kisar tu dan kacau2. Kemudian, masukkan cili giling. Kacau2 lama-lama dulu pastu baru letak bahan kisar ikan.
Seterusnya, masukkan daun kesum, bunga kantan dan asam keping. Letak gula melaka, letak belacan dan ketuk sikit lengkuas untuk dimasukkan. Umi ckp kena bubuh lengkuas sikit. Okey i follow umi.
Then, letak garam secukup rasa. Kacau hingga mendidih. Masa saya buat tu warna nya tak macam kat kedai. So kita tambah kicap haha. Sebab nak bagi nampak gelap sikit. (Suka hati je..asalkan rasa sedap) =P
Okey sambil2 tu boleh la rebus laksa. Laksa jenis yg saya beli tu rebus sampai mendidih air je dah siap. Then rebus telur pulak. Untuk hiasan, hirisan bawang, sayur kobis, timun dan telur yang dibelah.
Laksa Penang is done... <3
Saya masak simple je. Sesiapa yang sudi untuk ikut resepi ini, dipersilakan :)
Comments
Post a Comment